Fordítóipari Együttműködési Megállapodások – 2023‏

Fordítóipari Együttműködési Megállapodások – 2023‏

Örömmel számolunk be róla, hogy az MFTE, a Proford és a SZOFT megújitotta a fordítópiaci együttműködési megállapodásokat
A Fordítópiaci Együttműködési Megállapodásokat eredetileg a Proford és az MFTE kötötte 2013-ban, ebben a formában az első ilyen átfogó szakmai önszabályozó dokumentum Európában.
A megállapodáshoz megalakulása után csatlakozott a SZOFT is, így a megállapodást a teljes magyar fordítási piacot képviselő, összes érdekvédelmi szervezet aláírta.
A megállapodás lefekteti a fordítások keresleti és kínálati oldala együttműködésének szabályait, messzemenően figyelembe véve mind a szabadúszó fordítók és tolmácsok, mind a fordítóirodák és a fordítások végfelhasználóinak speciális érdekeit. A megállapodások a legmagasabb színvonalú szolgáltatások nyújtását és a tisztességes üzleti viselkedést promotálják. A megállapodást a három szervezet időről időre felülvizsgálja és frissíti, ez történt meg most is.
A megállapodásokat számos európai országban átvették, adaptálják és alkalmazzák, valamint az Európai Fordítóiroda-egyesületek Szövetsége, az EUATC is támogatja.
2023-ban a megállapodások felülvizsgálatát a három szakmai szervezet közösen végezte el, és a bennük lefektetett normákat a tagjaikra nézve kötelezőnek fogadják el.
A dokumentumokat megtalálhatjátok és elolvashatjátok honlapunkon.
Translate »