Az elsőtől a huszonnegyedikig

Az elsőtől a huszonnegyedikig

Az elsőtől a huszonnegyedikig (Zsuzsa Boronkay írása)
A világ megemlékezik a fordítókról. Szeptember 30-a a fordítás nemzetközi napja. Nekünk, magyar fordítóknak és tolmácsoknak azonban saját külön napunk van.
1999 óta március 25-26-án rendezte az ELTE Fordító- és Tolmácsképző (akkor még) Csoportja, az MFTE és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda az első közös szakmai konferenciát. Ez egyben az FTCS 25 éves fennállásának megünneplése is volt. Ki lehetett volna alkalmasabb a konferencia védnöki szerepére, mint dr. Göncz Árpád köztársasági elnök, maga is jól ismert és köztiszteletben álló fordító és fordítóképző tanár.
A nyitónapon Göncz Árpád rövid köszöntőt mondott. Ebben említette mosolyogva, hogy ha ezzel a konferenciával hagyományt teremtünk, akkor mostantól ez a nap igazán lehetne a magyar fordítók és tolmácsok napja.
És az lett.
Az ötlethez azonban kellett az a bizonyos első tavaszi konferencia. Ezt pedig Klaudy Kinga professzornak, az FTCS, majd FTK, majd FTT tanszékvezetőjének, jelenleg professor emeritájának köszönhetjük, hiszen ő volt az, aki megszervezte az első – és utána még sok – konferenciát, amivel nem kis részben járult hozzá ahhoz, hogy a fordítás és tolmácsolás Magyarországon is tudományos rangot szerezzen.
Ha nem is mindig pontosan ugyanezen a két napon, de évről évre egy tavaszi csütörtök-pénteken összegyűlik a szakma egyre növekvő tábora. Idén huszonnegyedszerre, április 7-8-án.
A magyar fordítók és tolmácsok napja elválaszthatatlan a konferenciától. Jó ilyenkor a kezdetre, az Elsőre emlékezni.
Köszönjük, Kinga! Köszönjük, elnök úr!
A képen dr. Göncz Árpád beszédet mond az 5. magyar fordítók és tolmácsok napján a MTESZ-székházban.

Translate »